vrijdag 10 oktober 2008

Tekenen leren met een hoofdkapje

Je herinnert je vast nog wel de discussies over wel of geen hoofddoekje in de klas. Een fantastisch voorbeeld over wat voor soort onderwerpen we ons de afgelopen jaren druk hebben gemaakt. We moeten echter wakker worden. Er zijn namelijk belangrijkere zaken die aandacht verdienen. De wereld is toe aan verandering. Met mensen die bereid zijn een bewustzijnsverandering door te maken. Er zullen nog méér creatieve geesten nodig zijn om de aardbol te transformeren in een zonne-economie.

Ieder individu is zelf in staat om haar of zijn energie daarin te steken. Nu hoor ik sommigen al zeggen 'maar ik ben niet zo creatief'. Daar hebben Australische onderzoekers echter wat op gevonden: een hoofdkapje met een magneet dat het menselijk brein stimuleert tot meer creativiteit en denkvermogen.

Eind september hebben zij deze vinding gepresenteerd op een conferentie van Royal Society, een Brits wetenschappelijk genootschap.
De hoofdkap kan door de magnetische werking (denk bijv. ook aan je inductiekookplaat!) electrische stroompjes opwekken in de onderliggende hersencellen. Je hoeft daarvoor niet eens een enorme stellage op je hoofd te hebben, het kapje lijkt namelijk op een soort haarnet.

Volgens de wetenschappers is het met deze uitvinding mogelijk om sommige delen van de hersenen te kalmeren en andere juist te stimuleren. Aha, je voelt 'm al aankomen: juist, we kunnen met dat haarnetje op ons hoofd de linker hersenhelft (TIJDELIJK!) de mond snoeren en de rechter modus de baas laten zijn.

Elf proefpersonen hebben inmiddels de magnetische hoofdkap getest. Wat bleek: de tekenvaardigheden gingen spectaculair vooruit!
De vrijwilligers vertoonden tevens tijdens het dragen van de hoofdkap een tijdelijke, milde vorm van hoogbegaafdheid.
Helaas verdwenen de plotseling verworven talenten al na een uur. Toen was het effect van de hoofdkap uitgewerkt. Maar misschien is die tijd ook wel voldoende om het creatieve proces op gang te helpen.

Het experiment laat ieder geval duidelijk zien hoe je tekenvaardigheden worden beïnvloed door de bemoeienis (of juist afwezigheid) van je linkerhersenhelft. Ook zonder magnetische kap op kun je met oefeningen de linkerkant laten zwijgen en je rechter hersenhalfrond stimuleren.

Voor een echte transformatie van de wereld pleit ik daarom vóór hoofdkapjes in de klas!
____________________________________________________

“There are painters who transform the sun to a yellow spot, but there are others who with the help of their art and their intelligence, transform a yellow spot into the sun.”

Pablo Picasso

Geen opmerkingen: